Gotujemy

Dziś zajęcia dodatkowe online z gotowania Pani Doroty Ziółkowskiej
💛❤️ oto wiadomość od Pani Dorotki
Kochane moje uczennice i uczniowie.
Tak bym chciała Was ugościć, ale musicie uwierzyć – dania są super.
Zaproście proszę na dzisiejsze kółko na temsach rodziców, bo może potrzebne będzie ich wsparcie 😍.
Dziś na zajęciach opowiem Wam jak zrobić pierś kurczaka lub rybkę w galarecie.
Potrzebne: żelatyna 6 łyżeczek ,1 litr wywaru z jarzyn, marchew🥕🥕, kawałek selera korzeniowego, cebula, łodyżka lubczyka, pierś z kurczaka lub rybka surowa albo wędzony łosoś [tego nie gotuję).
Do wody wrzucam 2 marchewki 🥕🥕, seler liść laurowy, pieprz ziarna, łodyżkę lubczyka. Na to stawiam durszlak lub sito, do którego wkładam rybkę lub kurczaka i przykrywam. Gotuję 25 min.
Żelatynę zalewam gorącym wywarem i mieszam.
Kubeczki ☕️ zanurzam w zimnej wodzie, na dno wrzucam kawałek rybki ,2 plasterki marchwi🥕, kilka zielonych groszków z puszki lub kukurydzy, można dodać też 1/8 gotowanego jaja. Wszystko co w kubeczku zalewam żelatyną i na 6 godz wstawiam do lodówki. Gdy zrobi się galaretka, trzeba odwrócić kubeczek i wyjąć.
Można polać z cytrynką lub dodać chrzan.
Czekam na odzew – na zdjęcia Waszych gotowych dań wg dzisiejszego przepisu.
…..a kto chce zrobić kolki z ryżu preparowanego?